Musta äpplen hos oss

Såhär går det till!
Hösten 2020

Inlämning
Under söndagar och onsdagar mellan kl. 15-17 under hösten har vi inlämning av äpplen för mustning vid garaget på parkeringen vid Gästgifvaregården i Tjällmo. Då vi kan ta emot max 600 kg per gång önskar vi att ni förbokar inlämning av äpplen via telefon 0733185750 (helst sms), eller genom att skriva till oss på facebook (sök på Rosa Äpplet Musteri). Det vi vill veta är följande:

– Vilket datum (en söndag eller onsdag) och vilken tid ni önskar komma
– Ungefär hur många kilo äpplen ni vill lämna in
– Hur många boxar ni önskar köpa tillbaka

Must på bag-in-box
Vi tappar den pastöriserade musten i treliters bag-in-boxar. Sex kilo äpplen räcker till en box. När du köper tillbaka must kostar en box 85kr. Hämtning av boxar sker enligt överenskommelse eller under våra öppettider i bageriet och caféet (helger). Det tar ca två-tre dagar efter inlämning av äpplen innan musten är färdigpaketerad och klar att hämtas.

Vi blandar alla inlämnade äpplen. Att blanda olika sorters äpplen blir godast tycker vi. Önskar du must endast på dina egna äpplen krävs minst 120kg, då kan vi fylla ett eget pastöriseringskärl med must från era äpplen. Vi har ett mindre och ett större kärl. Det lilla kärlet rymmer 60liter (ca 120kg äpplen), det stora rymmer 90liter (ca180kg äpplen). Vill du ha endast dina egna inlämnade äpplen som must behöver det alltså vara antingen runt 120kg eller 180kg äpplen som lämnas in. Säg till på förhand om så är fallet så kan vi planera mustningen utifrån detta önskemål.

Vilka äpplen kan vi musta?
Äpplena ska vara mogna och får inte ha startat någon förruttnelseprocess. De får heller inte vara plockade i hagar där det går betande djur. Små fallskador och skorv etc är inga problem. Vi går igenom alla äpplen noga och lägger mycket tid och omsorg på att tvätta och sortera alla äpplen som lämnas in för att på så sätt få en fantastiskt god must av hög kvalitet.

Har du äpplen men vill inte köpa must?
Om ni har äpplen som ni vill lämna in utan att köpa tillbaka must går det självklart också utmärkt! Då får ni presentkort till cafét i utbyte. Vi betalar 3kr/kilo i presentkort.

Inga egna äpplen men önskar köpa prima must? Inga problem!
Har du inga egna äpplen men önskar köpa must finns det att köpa hos oss på Gästgifveriet i Tjällmo. En box kostar 140kr. Musten går att köpa under våra öppettider i bageriet och caféet, men då vi oftast är på plats på baksidan av Gästgifveriet och mustar äpplen går det bra att komma förbi och säga till oss så ordnar vi must till er. Även frysta frallor finns att köpa under vardagar! 🙂

Kom ihåg att ni behöver vara symtomfria när ni kommer till oss samt att ni håller avstånd till varandra.

Välkomna till oss med era äpplen!

Josefine och Sophie, Rosa Äpplet Musteri (café och bageri)

Förra året, 2019, kunde man träffa oss på olika platser i länet t.ex:

7-8 september stod vi på Kornettgården (kornettgarden.se) och mustade!

14-15 september mustade vi utanför Blomsterglädje, Södra Freberga 2 i Motala.

28 september fanns vi utanför fantastiska ICA i Tjällmo.